ترموودها انواع مختلفی دارند. برای آشنایی با انواع ترموودها باید در ابتدا با چیستی آن آشنا شوید. ترموودها کاربردهای زیادی دارند. ساختوساز خانه، نمای بیرونی، وسایل خانه و استخر و سونا چند نمونه از فضاهایی است که میتوان از ترموود در آنها استفاده کرد. در این مطلب با انواع ترموود آشنا خواهید شد.
ترموود چیست و چگونه تولید میشود؟
ترموود (ThermoWood) یکی از انواع چوبهایی است که در فضاهای مختلف استفاده میشود. در اصل، ترموود با چوبهای معمولی یک فرق اساسی دارد. چوبهای معمولی بعد از برش و شکلدهی، در مکان موردنظر به کار گرفته میشوند؛ اما درمورد ترموود به این سادگی عمل نمیشود. ترموودها چوبهایی هستند که طی یک فرایند مخصوص به چوب مقاوم تبدیل میشوند.
ترموود به کمک حرارت بالا دچار تغییرات اساسی میشود. این تغییرات هم در ظاهر و هم در بافت این چوب است. چوبهای نرم یا محکم طی یک فرایند در دمای بالایی ۱۰۰ درجه پخته میشوند. این کار باعث میشود تا اصلاحات جدی در چوب ایجاد شود. با افزایش دما، برخی ترکیبات چوب از بین میرود و چوب آماده استفاده میشود.
ویژگیهای ترموود
ترموود یا چوب پخته شده، در برابر رطوبت دوام بسیار بالایی دارد. رطوبت نمیتواند به بافت چوب نفوذ کند و به آن آسیب بزند. این چوبها درکل از مقاومت بالایی نسبت به تغییرات دما برخوردار هستند. گرما و سرمای زیاد باعث ترکخوردن یا شکستن ترموود نمیشود. بهخاطر اینکه چوبها در معرض دمای بسیار بالا قرار میگیرند، مواد مغذی و برخی ترکیبات دیگر درون آن حذف میشوند. با حذفشدن این ترکیبات، فضا برای رشد قارچ و حشرات از بین میرود. وجود حشرات باعث پوک شدن چوب میشوند. در فرایند تولید ترموود امکان رشد قارچ و تکثیر هر نوع حشره از بین میرود.
طول عمر ترموود نسبت به یک چوب عادی بیشتر است. هرچقدر که چوب در برابر دمای کوره مقاومتر باشد، عمر آن بیشتر است. دمای بالاتر باعث افزایش عمر ترموودها میشود. ترموودها عایق خوبی به شمار میروند. آنها در برابر آتش، صدا و دما مقاومت بالایی نشان میدهند. دمای بالا علاوه بر بافت، روی ظاهر چوب هم تأثیر میگذارد. ظاهر و رنگ ترموود نسبت به چوبهای معمولی متفاوت است.
انواع ترموود
ترموودها دستهبندیهای مختلفی دارند. این دستهبندیها بر اساس نوع فرایند تولید و نوع چوب استفادهشده انجام میشود. البته دستهبندی دیگری برای ترموودها وجود دارد که کمتر مورداستفاده قرارمی گیرد. در این دستهبندی انواع ترموود ازنظر ابعاد معرفی میشوند. ابعادی که ترموودها بر اساس آنها به بازار ارائه میشوند، در این دستهبندی اهمیت دارند. در ادامه درمورد دو دستهبندی اصلی ترموودها صحبت میکنیم.
انواع ترموود بر اساس نوع فرایند تولید
همانطور که میدانید ترموودها به کمک دمای بالا ساخته میشوند. انتخاب دمای مناسب برای چوبها یکی از مهمترین نکات در این حوزه است. هرچه دمای کوره پخت بیشتر شود، مقاومت و عمر ترموود تولید شده هم بیشتر میشود. البته بالابردن دما با هدفهای خاصی انجام میشود.
ترمو دی
ترمو دی یا Termo-D اولین نوع ترموود بر اساس فرایند تولید است. حرف D مخفف کلمه Durability است.این کلمه به ماندگاری و دوام چوب اشاره میکند. در این حالت چوب در معرض دمای حداکثر ۲۲۰ درجه قرار میگیرد. این چوب نسبت به پوسیدگی و رطوبت مقاومت بسیار بالایی نشان میدهد. درحقیقت بهخاطر تحمل بالای گرما، این چوب دوام بالایی نسبت به عوامل مختلف دارد.
بهخاطر دوام بالای ترمو دی، از آن در فضاهای باز و محیط بیرونی استفاده میشود. نمای بیرونی و دربها را میتوان با استفاده از این نوع چوب پوشش داد. علاوه بر این میتوان در اتاقهای سونا و یا حمام از این نوع چوب استفاده کرد. در میان انواع ترموودها این چوب بالاترین مقاومت را نشان میدهد. به همین دلیل میتوان از آن در فضاهای دارای رطوبت نیز استفاده کرد. اگر قصد دارید که نمای تقریباً تیره داشته باشید، ترمو دی انتخاب مناسبی است.
در این رابطه خواندن مقاله ” خرید چوب ترموود | راهنمای خرید این چوب پرطرفدار، زیبا و کاربردی ” میتواند مفید باشد !
ترمو اس
ترمو اس یا Termo-S یکی دیگر از انواع ترموود است. حرف S مخفف کلمه Stability است.این کلمه برای ثبات و پایداری ترموود استفاده میشود. این دسته از ترموودها در برابر دمای ۱۸۰ درجه قرار میگیرند. با این کار مقاومت چوب بالا میرود و در برابر شرایط محیطی از ثبات مناسبی برخوردار است. دوام آن نسبت به پوسیدگی و رطوبت بالا است و عمر بالایی دارد.
ترمو اس از ترموودهایی است که کاربردهای مختلفی دارد. از این چوب کمتر در نمای بیرونی ساختمان استفاده میشود. درکل ترمو اس ثبات نسبتا خوبی دارد؛ اما مناسب فضاهای بیرونی نیست. از این نوع چوب میتوان در نمای داخلی خانه استفاده کرد. ترمو اس مناسب فضاهای خشک است؛ بنابراین نمیتوان در اتاقهای سونا از آن استفاده کرد. این چوب دوام کمتری نسب به ترمو دی، در برابر رطوبت دارد.
انواع ترموود بر اساس نوع چوب
دومین دستهبندی انواع ترموود بر اساس نوع چوبی است که در برابر دما قرارمی گیرد. نوع چوب در طول عمر و دوام آن اهمیت بالایی دارد. هر چوب مقداری مقاومت نسبت به دما دارد. به همین دلیل انتخاب یک چوب خوب برای ترموود از اهمیت بالایی برخوردار است.
ترموود چوب سخت
سخت چوب در حقیقت به دستهای از چوبها گفته میشود که از تراکم نسبتا بالایی برخوردار هستند. سختچوبها مناسب ساختوساز هستند و بهخاطر دوام خوب، میتوان از آنها در فضاهای مختلفی استفاده کرد. از میان درختان میتوان به درخت افرا، صنوبر، بلوط و گردو اشاره داشت که دوام چوب این درختها بالا است. یک چوب سخت بهراحتی خراب نمیشود. استفاده از چوب سخت برای ترموود یک انتخاب مناسب است. ماندگاری و عمر سختچوبها بسیار بالا است و میتوان در نمای بیرونی ساختمانها به کار برد.
ترموود چوب نرم
نرمچوبها به درختانی اطلاق میشود که تراکم کمتری نسبت به سخت چوب دارند. از نرمچوبها میتوانیم به درخت کاج، سرو، چوب قرمز و سرخدار اشاره کنیم. معمولاً از نرمچوبها برای ساخت وسایل کوچک استفاده میشود. بهخاطر شکننده بودن آنها دوام کمتری دارند. این نرم چوب مناسب استفاده در فضا داخلی خانهها است. همچنین این نرمچوبها را میتوان بهعنوان یک چوب ارزانقیمت استفاده کرد.
کلام آخر
ترموود دستهای از چوبهایی است که تغییرات مهمی روی آنها انجام میشود. ترموودها با قرارگرفتن در معرض دمای بسیار بالا، از ویژگیهای خاصی برخوردار میشوند. ترموودها در ابعاد مختلف تولید میشود که مناسب فضاهای مختلف است. در این مطلب انواع ترموود و کیفیت آنها برای شما نوشته شده است.