جایگاه چوب در صنعت ساختمان‌سازی ؛ چوب یا بطور کلی درخت یکی از کارآمدترین و مفیدترین مصالحی است که در دسترس بشر قرار دارد، شاید به جرأت بتوان گفت اگر چوب را از زندگی بشر حذف می‌کردند، به طور قطع بسیاری از علوم نمی‌توانستند تا به این حد به درجه کمال برسند.

زیرا هر شاخه از دانش بشری به گونه‌ای به چوب و فرآورده‌های جانبی آن وابسته است، مانند صنایع ساختمان، کاغذسازی، دارو سازی (ساختن الکل)، مجسمه‌سازی،  قالب‌سازی، ریخته‌گری، صنایع اتومبیل، لوازم خانگی، کشتی سازی، صنایع هواپیما سازی، صنایع بسته بندی، سازه های موسیقی و غیره به طور خلاصه در هر رشته از صنعت چوب به صورتی نقش فعال دارد.

بشر از وقتی که خود را شناخت با چوب مأنوس بود، به طوری که پاره‌ای از دانشمندان می‌گویند به علت اینکه چوب مصالحی زنده و جان‌دار است تا به این حد با بشر مأنوس شده است. یکی از عللی که چوب را تا به این حد در صنعت ساختمان‌سازی مورد مصرف قرار داده است نقش‌های زیبا و جالب آن است که چه در هنگامی که به صورت پارکت از آن استفاده می‌شود و چه هنگامی که نقش نمای ساختمان ما را ایفا می‌کند. تا به حال به نقش پارکت‌های چوبی و یا دکینگ‌های چوبی موجود در تراس‌ها و فضای باز توجه کرده‌اید؟

این نقوش که کلاً بوسیله منظم بودن و یا نامنظم بودن الیاف چوب بوجود آمده‌اند، اغلب از نظر تجارتی و بازار فروش دارای اهمیت می‌باشند. کلیه نقوش به وجود آمده در چوب را می‌توان به دو دسته اصلی تقسیم کرد که عبارتند از نقوش ایجاد شده در اثر رنگ چوب و نقوش ایجاد شده در اثر الیاف چوب.

عمل آوردن چوب

برای مصارف گوناگون علاوه بر خشک کردن چوب، فرآوری‌های دیگری روی آن انجام می‌شود تا کارایی چوب افزایش یابد. مثلاً با تحت فشار قرار دادن چوب حجم آن را کم می‌کنند و در نتیجه وزن مخصوص آن بالا رفته و تحمل باربری آن بیشتر می‌شود. یا برای ساختن چوب‌های خم آنرا در آب قرار داده بعد از آنکه الیاف آن نرم شد آنرا به قالب بسته و به شکل دلخواه در می‌آورند.

یا اگر بخواهند از چوب بعنوان پایه انتقال خط برق یا تلفن و غیره استفاده نمایند آن قسمت از چوب را که در خاک می‌ماند روسوزی می‌نمایند (در حدود چند میلیمتر روی آن را با آتش می‌سوزانند) تا بدین وسیله از هجوم موریانه به آن جلوگیری نمایند. چوب‌هایی را که بعنوان تراورس در زیر خط راه آهن قرار می‌دهند تا از هجوم حشرات چوبخوار در امان باشند قبل از مصرف بوسیله قیر و یا قطران منافذ آن را پر می‌کنند.

بررسی جایگاه چوب
بررسی جایگاه چوب در صنعت ساختمان‌سازی | جایگاه چوب

کاربرد چوب در صنعت ساختمان

معمولا طراحان هر رشته کاری با خلق آثاری نو سعی بر پیشرو بودن در عرصه کاری خود را دارند. اگر آن ایده خلاقانه از جذابیت خاصی برخوردار باشد، طی مدت کوتاهی  فراگیر می‌شود و در اصطلاح کپی‌برداری می‌گردد.  در مدت زمان کوتاهی هنرمندان و طراحان ایده خلق شده را با تغییراتی بهینه می‌نمایند یا سایرین بدون کمی و کاستی و بدون هیچ زحمتی آن را تکثیر می‌نمایند.

کافیست که در یک محل عمومی یا نمای یک ساختمان و یا دکوراسیون داخلی منزل شخصی از ایده خلاقانه‌تان رونمایی کنید. آنگاه حتی بدون کوچکترین زحمت و یا در نظر گرفتن زمان، مکان و منظور طراح عینا آن را اصطلاحا کپی می‌نمایند، و شما بعد از مدت کوتاهی شاهد این خواهید بود که اکثر نمای ساختمان‌های شهر به این پوشش ملبس می‌شوند، مثال واضح استفاده از نمایی با جنس سنگ معروف به نمای رومی که به جرات می‌توان گفت اکثر برج‌ها و مجتمع‌های شهر را به خود اختصاص داده است.

 

چوب در معماری مدرن

چند سالی است که طراحان و آرشیتکت‌های خلاق و مولد ایرانی که اتفاقا صاحب عناوین و جوایز معتبر جهانی در زمینه طراحی ساختمان نیز هستند دست به ابتکار تازه‌ای زده‌اند، و از چوب‎های تخصصی مانند چوب ترمو در نمای ساختمان با بهره‌گیری از موتیف‌های ایرانی و شرقی دست به طراحی و مهندسی خلاقانه ای زدند.

در این باره خواندن مقاله “جایگاه نمای چوبی ترموود ساختمانی در زندگی شهری” خالی از لطف نیست !

این سبک و سیاق از نظر کارشناسی و جامعه شناسی به دو دلیل بسیار حائز اهمیت است، اول این که استفاده از محصولات چوبی در نمای ساختمان از سردی و بی‌روح بودن چهره شهر می‌کاهد و رنگ و لعاب طبیعی و بی‌نظیری را ایجاد می‌نماید، دوم اینکه با خلق آثاری فاخر وگره زدن با صنعت مدرن می‌‎توان نقوش و طراحی بی بدیل ایرانی را دوباره بر چهره‌ی خسته و تکراری شهر پوشاند.

امروزه در طراحی ساختمان‌ها و مراکز مسکونی با در نظر گرفتن موقعیت مکانی ساختمان و نظر و سلیقه آرشیتکت و کارفرما سعی بر این دارند که از متریال‌های لوکس موجود در بازار استفاده نمایند تا رضایت و خرسندی تولیدکنندگان مسکن (کارفرما) را جلب نمایند.

از این رواستفاده از متریال‌های متداول بازار که از حداقل کیفیت برخورداراند در ساخت و نمای ساختمان‌ها بصورت رفع تکلیف عمل می‌نمایند، طبیعی است که چنین نگرشی در نمایش زیبایی بصری ساختمان‌های نوساز جای خاصی ندارد و هر شخصی می‌تواند با اندک سلیقه‌ای ساختار ساختمان خود را قدری متفاوت سازد. همین امر موجب گردیده است که چهره‌ی اکثر ساختمان‌های شهر شبیه به هم و بدون درنظر گرفتن کیفیت تصویری و اثر زیبایی شناختی و رعایت اصول و استانداردهای ساخت و ساز به بازار عرضه شود.

سیستم بازرسی و مهندسی

لازم به ذکر است در این مورد هیچ سیستم بازرسی و مهندسی ناظر بر ساخت و پایان کار ساختمان‌های نوساز وجود ندارد فقط کافیست که سازنده  آیین‌نامه  مهندسی شهری سازمان مسکن و شهرداری را در مورد کیفیت اولیه ساختمان رعایت نماید. هیچ متولی و هیچ نهاد نظارتی  برای استفاده و یا ترقیب سازندگان از موتیف‌های روز دنیا و استفاده از آرشیتکت‌ها و طراحان مطرح وجود ندارد.

به استثناء گروه خاصی از سازندگان که عموما در مناطق عیان نشین شهرها مستقر هستند و دست به تغییرات بنیادینی متناسب با طراحی روز دنیا به شکل و ساختار ساختمان‌ها و مراکز عمومی زده‌اند که آن هم دلایل خاص خود را دارد عموم جامعه سازندگان مناطق مسکونی کلیشه‌ای عمل می‌نمایند.

همانطور که می‌دانید برای ایجاد ساختمان‌هایی لوکس نیاز به خلاقیت، ایجاد تمایز و منحصر به فرد بودن داریم. میزان بهره‌گیری از دانش و مهارت طراحان و آرشیتکت‌ها وابسته به عوامل مختلفی می‌باشد. یکی از این موارد میزان هزینه‌ای است که مشتری برای منزل ایده ال خود می‌نماید در نتیجه تعداد ساختمان‌های لوکس با طراحی مدرن بسیار محدود است.

کاربرد چوب در ساختمان

چوب یکی از مناسب‌ترین متریال‌ها برای نمای ساختمان‌ها می‌باشد و خوشبختانه این روزها با استقبال زیادی از جانب آرشیتکت‌ها و عموم مردم مواجه شده است. با اطمینان می‌توان گفت چوب به دلیل طبیعی بودن می‌تواند کمک شایانی به زیبایی شهر نماید، چرا که تلفیق این متریال باارزش با سایر مصالح ساختمانی ترکیبی چشم نواز ایجاد می‎نماید. بنابراین در بازار مسکن با استفاده از این متریال فرصت‌های بی‌نظیری رخ خواهد داد.

 

چوب یکی از مهم‌ترین مصالح ساختمانی تمدن انسانی

بررسی جایگاه چوب
بررسی جایگاه چوب در صنعت ساختمان‌سازی | جایگاه چوب

 

امروزه، علی رغم پیدایش مواد مصنوعی مختلف، چوب همچنان اهمیت خود را به عنوان یک ماده خام حفظ کرده است. مصارف سنتی چوب مانند خانه‌سازی در گذر زمان تقریباً بدون تغییر باقی مانده، اما پیشرفت‌های فنی و تقاضا برای تولید انبوه، به ابداع روش‌های نوینی در زمینه صنعت چوب منجر شده است. ظهور ماشین‌آلاتی که قادرند به مقدار فراوان فرآورده‌های چوبی مانند چوب ترموود، تخته چندلایه، تخته فیبر و … تولید کنند، در برابر طراحان و مهندسان افق گسترده‌ای را به منظور ایده‌ها و فنون جدید گشوده است.

"<yoastmark

چوب این نیاز همیشگی ما

به طور کلی چوب‌های مورد مصرف در صنایع چوب به دو دسته پهن‌برگان یا سخت‌چوب‌ها و سوزنی‌برگان یا نرم‌چوب‌ها تقسیم می‌شوند.

جایگاه چوب در صنعت ساختمان‌سازی
جایگاه چوب در صنعت ساختمان‌سازی

 

از آنجایی که اکثر چوب‌های پهن برگ نسبت به سوزنی‌برگان دارای سختی و جرم مخصوص بیشتری هستند، اصطلاح سخت‌چوب به آن‌ها اطلاق می‌شود و در مقابل به سوزنی‌برگان، نرم‌چوب گفته می‌شود، زیرا جرم مخصوص و سختی کمتری نسبت به پهن‌برگان دارند.

با وجود آن‌که چوب انواع متعددی دارد، ولی به علت کم بودن تعداد و جنس نامناسب بعضی از گونه‌ها، فقط می‌توان تعدادی از هزاران نوع چوب را در ساخت سازه‌های چوبی مورد استفاده قرار داد.

 

شاید یکی از مهم‌ترین تزئینات داخلی یک ساختمان، نمای کف، سقف و پوشش دیوارهای آن باشد. به غیر از چوب‌های فرآوری شده از سایر مصالح موجود در بازار نیز می‌توان برای ساخت و نصب آن‌ها استفاده کرد ولی استفاده از ترموود در ساخت آنها علاوه برایجاد محیطی زیبا و گرم، در تبادلات گرمایی و سرمایی و رطوبتی خانه نیز به دلیل ویژگی‌های فیزیکی و مکانیکی چوب تأثیر بهینه‌ای دارد.

شرکت پارس آرای کوهستان تلاش می‌نماید تا با ارائه محصولاتی با کیفیت و مرغوب که در خور مشتریان این شرکت می‌باشد در مسیر بازار کنونی به عنوان عرضه کننده‌ای خوشنام به فعالان حرفه‌ای صنعت ساختمان خدمت رسانی نماید.

برچسب ها: