فرآیند ترمو کردن چوب مراحل متعددی دارد
از گذشته تاکنون استفاده از چوب بهعنوان یک متریال ساختمانی رواج داشته است. امروزه با پیشرفت تکنولوژی محصولی به نام چوب ترموود تولید میشود که خواص فیزیکی منحصربهفردی دارد. این محصول پرطرفدار در فرآیندی پیچیده به نام ترمو کردن چوب تولید میشود که در آن به قطعات چوب خام تا حدود 200 درجه سانتیگراد حرارت داده میشود. با توجه به محبوبیت بالای این محصول، در این صفحه به بررسی روش تولید چوب ترموود میپردازیم.
روش تولید چوب ترموود شامل چه مراحلی میشود؟
برای این که بتوان خواص فیزیکی منحصربهفرد چوب ترموود را ایجاد کرد؛ باید الوارهای چوب خام را طی مراحل متعددی مقاومسازی کرد. این مراحل شامل برش، حرارتدهی، خنککردن، آزمون کیفیت و استفاده از روغن جلا هستند و در ادامه با آنها به طور کامل آشنا میشویم.
انتخاب نوع چوب خام
در ابتدای فرآیند ترمو کردن چوب، باید نوع چوب خام موردنیاز انتخاب شود. بهطورکلی برای تولید این محصول از چوبهای نرم استفاده میشود؛ زیرا این چوبها ساختاری متخلخل دارند و رطوبت به شکلی مطلوب از بافت آنها خارج میشود.
برخی از انواع چوبهای خام مورداستفاده در روش تولید چوب ترموود عبارتاند از:
- چوب کاج: یکی از بهترین چوبها برای فرآیند ترمو کردن است و به دلیل مقاومت بالای خود در برابر ضربه شهرت دارد
- چوب سرو: تنوع رنگی این مدل چوب بالا است و به همین دلیل از آن برای تولید انواع چوب ترموود نما و پارکت استفاده میشود
- چوب صنوبر: این چوب نرم، وزن کمی دارد و به عنوان عایقی مناسب در برابر صوت و حرارت شناخته میشود
برش الوارها
برای این که بتوان چوب ترموود را در ابعاد موردنیاز تولید کرد، افراد باید با استفاده از دستگاه مولدر چوب، الوارها را در ابعاد موردنیاز برش دهند. این دستگاه از متههای مخصوص برای بریدن چوب استفاده میکند تا ابعاد آنها کاملا دقیق باشد. مزیت برش الوارها این است که در مراحل انتهایی نیازی به برش چوب وجود نخواهد داشت و میتوان با کمترین میزان دورریز، محصول مدنظر را تولید کرد.
برخی از قطعات چوبی که در روش تولید چوب ترموود به کمک دستگاه مولدر ساخته میشوند عبارتند از:
- پارکتهای کف ساختمان
- قطعات چوب نمای داخلی و خارجی
- تیرچهها و تختهها
خروج رطوبت از چوب خام
برای این که بتوان خواص دمایی ویژه چوب ترموود را به وجود آورد، باید به قطعات چوب خام درون کوره حرارت داد. برای این کار ابتدا چوبها درون کورهای با دمای 100 دره سانتیگراد قرار میگیرند و به مرور دمای این کوره تا 130 درجه سانتیگراد افزایش پیدا میکند. این روش تولید چوب ترموود باعث میشود که به تدریج سطح چوب خشک شود.
پس از حرارتدهی اولیه برای خروج شیره و رطوبت از درون چوب، یک بار دیگر به قطعات حرارتی بین 180 الی 220 درجه سانتیگراد داده میشود. انجام این کار باعث میشود که موجودات میکروسکوپی درون چوب نیز از بین بروند و عمر مفید آن افزایش پیدا کند. این فرآیند تا زمانی ادامه پیدا میکند که رنگ قطعات چوبی تغییر کند.
خنک کردن چوب ترموود
قطعات چوبی حرارتدیده، حساس هستند و ممکن است در اثر کاهش دمای غیراصولی ترک بخورند؛ به همین دلیل مهندسان حرارت کوره کمکم کاهش میدهند تا به 100 درجه سانتیگراد برسد. سپس از بخار آب و اسپری آب برای خنک کردن چوب به صورت طبیعی استفاده میشود. این روش تولید چوب ترموود مزایای متعددی را به وجود میآورد.
برخی از مزایای روش خنککردن چوب ترموود با استفاده از آب عبارتند از:
- جلوگیری از ایجاد ترک بر روی سطح چوب
- تثبیت رنگ چوب
- جلوگیری از متورم شدن سطح چوب
- آزمون میزان رطوبتپذیری چوب
تهویه چوب ترموود
پس از این که دمای قطعات چوبی به وسیله آب کاهش پیدا کرد، باید آنها را درون محفظههای مخصوص تهویه قرار داد. درون این محفظهها رطوبت به اندازه کافی وجود دارد تا اختلاف دما و خشکی هوا باعث به وجود آمدن شکاف درون بافت چوب ترموود نشود.
برخی از مزایای استفاده از سیستم تهویه در روش تولید چوب ترموود عبارتند از:
- حفظ رطوبت طبیعی: باید در نظر داشت که کار کردن با چوبهای بسیار خشک سخت است؛ زیرا آنها بهآسانی ترک میخورند و نمیتوان از آنها در محیطهای ساختمانی مختلف استفاده کرد؛ بنابراین باید میزان رطوبت نسبی چوب حفظ شود
- حفظ انعطافپذیری: تهویه باعث میشود که انعطافپذیری نسبی قطعات چوبی حفظ شود تا آنها در هنگام استفاده قابلیت ارتجاعی داشته باشند. برای مثال پارکتهای ترموودی باید کمی قابلیت ارتجاعی داشته باشند تا در اثر فشار وزن ترک نخورند
- مقاومت در برابر ضربه: زمانی که قطعات چوب ترموود بهصورت اصولی تهویه میشوند، مقاومت آنها در برابر ضربه بالا میرود؛ زیرا توزیع فشار در تمام بخشهای آنها بهصورت یکسان صورت میگیرد
آزمون کیفیت چوب ترموود
روش استاندارد تولید چوب ترموود شامل آزمون سنجش کیفیت چوب نیز میشود. در این مرحله با استفاده از دستگاههای مخصوص مقاومت چوب در برابر ضربه و فشار سنجیده میشود. مهندسان همچنین میزان رطوبت موجود در بافت چوب را اندازه میگیرند تا کمتر از 7 درصد باشد. بهعلاوه انعطافپذیری این قطعات سنجیده میشود تا از مقاومت آنها در برابر شکستگی اطمینان حاصل شود.
روغن زدن به چوب ترموود
در آخرین مرحله از فرآیند ترمو کردن چوب باید از یکلایه محافظتی بر روی سطح چوب استفاده کرد. برای این کار از روغن مخصوص ترموود استفاده میشود که میتواند در برابر اشعه مضر ماورا بنفش نور خورشید از خود مقاومت نشان دهد. این لایه محافظتی همچنین موجب دفع حشرات میشود و جلوهای براق به قطعات ترموود میدهد.
پارس آرای کوهستان؛ مرجع عرضه انواع قطعات چوب ترموود
مجموعه پارس آرای کوهستان یکی از برترین توزیعکنندگان انواع قطعات چوب ترموود در ایران است. ما در این مجموعه از سال 1384 در حال تأمین و عرضه قطعات چوب ترموود هستیم و توانستهایم با حذف واسطهها انواع پارکت، چوب نما و تختههای ترموودی را با قیمتی مناسب به مشتریان خود عرضه کنیم. متخصصان ما در این مجموعه همچنین انواع پروژههای آلاچیق، پرگولا، دکینگ و روفگاردن را نیز اجرا میکنند. شما میتوانید برای دریافت مشاوره رایگان و ثبت سفارش با کارشناسان ما در مجموعه پارس آرای کوهستان تماس بگیرید.
سؤالات متداول
از کدام چوبهای خام برای تولید چوب ترموود استفاده میشود؟
برای تولید ترموود از چوبهای نرم؛ مانند کاج، صنوبر و سرو استفاده میشود.
آیا برای برش قطعات چوب ترموود از ارههای معمولی استفاده میشود؟
خیر؛ برای این که قطعات چوب ترموود در ابعاد دلخواه برش داده شوند از دستگاه مولدر چوب استفاده میشود. این دستگاه متههای خاصی دارد که میتوانند قطعات را بهصورت کاملاً دقیق برش دهند.
فرآیند ترمو کردن چوب چه مزایایی دارد؟
این فرآیند باعث میشود که رطوبت از درونچوب خارج شود و مقاومت فیزیکی آن در برابر ضربه و تحمل فشار افزایش پیدا کند.