3 آسمان خراش چوبی در جهان را بشناسید
در سالهای اخیر، 3 آسمان خراش چوبی در جهان بهعنوان جالبترین دستآوردهای معماری موردتوجه قرارگرفتهاند. سرسختترین معماران حامی ساختمانهای چوبی بلند، به جهانیان به دلیل هزینههای گزاف زیستمحیطی استفاده از بتن و فولاد در ساختوساز فشار میآورند. این کاهش اساسی باعث میشود فضا برای استفاده از پنلهای چوب بیشتر شود.
همچنین، سازههای چوبی تا ارتفاعات بیسابقهای بالا بروند. در نهایت شاهد این موضوع هستیم که چوب نقش جدی در ساخت ساختمانها را به خود اختصاص میدهد. در ادامه به بررسی ساخت آسمان خراش چوبی میپردازیم، با ما همراه باشید.
دلایل استفاده از چوب در ساختمان سازی
استفاده از چوب ترموود در ساختمان سازی دلایل مختلفی دارد. چوب یک منبع تجدید پذیر است. نسبت به غولهای ساختمانی مثل بتن و فولاد، برای استخراج انرژی کمتری نیاز دارد. پس از استخراج نیز به انرژی کمتری برای پردازش چوبهای خام در چوبهای فرآوری شده نیاز است.
با انتشار گازهای طبیعی که از طریق فرآیند فتوسنتز درختان جذب میشوند، همچنان در الیاف چوب ساختمان باقی میمانند. یعنی اگر سازههای چوبی درست ساخته شوند، میتوانند بهعنوان تصفیهکننده کربن هوا خدمت کنند. در ادامه به 3 آسمان خراش چوبی در جهان ، نگاهی بیندازید که بهعنوان تغییردهنده در حوزه ساخت ساختمانهای چوبی بلند عمل میکنند.
Brockwood Commons Tallwood House توسط Acton Ostry Architects Inc، ونکوور، کانادا
دومین ساختمان از 3 آسمان خراش چوبی در جهان یک اقامتگاه دانشجویی ۴۰۴ تختخوابی است. این بنا واقع در پردیس دانشگاه ونکوور دانشگاه بریتیش کلمبیا، که دارای هجده طبقه است. ۵۳ متر ارتفاع دارد و در ژوئیه سال ۲۰۱۷ رسماً برای دانشجویان افتتاح شد. بروک کامونز بلندترین سازه چوبی در جهان با حمایت مالی منابع طبیعی کانادا ساخته شد.
اولین بار در ساخت این بنا، معماران امیدوار بودند که الگویی برای ساخت سازههای چوبی در آینده باشد. ساخت آن سریع، مقرونبهصرفه و موفق بوده است. این سازه در توالی انتشار گازهای گلخانهای در شهرهای بزرگ خدمت میکند. بهعنوانمثال، بروک کامونز در ۶۶ روز ساخته شد. از چوب برای ذخیره 1،753 تن دیاکسید کربن استفاده میکند. همچنین، از تولید ۶۷۹ تن انتشار گازهای گلخانهای نیز جلوگیری میکند.
این سازه با یک الگوی مکرر از نردههای عمودی چیده شده است. پنجرههای ساختمان نیز از پیش نصبشده میباشند. سرانجام، روکش آن از الیاف چوبی ۷۰ درصد تشکیلشده است. در هر دو قسمت داخلی و خارجی سازه این الیافها وجود دارند. بورد مستطیل شکل انعطافپذیر و شخصیت ساختمانهای مدرنیستی موجود در محوطه دانشگاه UBC را نشان میدهد. نما از پانلهای پیشساخته با پنجرههای از پیش نصبشده تشکیلشده است. چهار پانل گوشهای به شکل L با پنجرههای گوشه بسته در ساخت این بنا وجود دارند.
مرکز نوآوری و طراحی چوب توسط مایکل گرین معماری، پرنس جورج، کانادا
این ساختمان بهعنوان مکانی برای محققان، دانشگاهیان و متخصصان طراحی تولید ایدههایی برای استفادههای نوآورانه از چوب است. طبقات پایین ساختمان به آموزش در طراحی چوب یکپارچه اختصاص دادهاند. طبقههای بالا فضای اداری را برای سازمانهای دولتی و وابسته به صنعت چوب فراهم میکند. این ساختمان هشت طبقه و ۹۷ فوت ارتفاع دارد.
میتوان گفت که بلندترین ساختمان اداری چوبی مدرن در جهان است که بهزودی از سایر ساختمانهای چوبی انبوه پیشی خواهد گرفت. در دهه گذشته، بریتیش کلمبیا رهبری در اجرای مقررات ساختمانی بوده است. امکان استفاده روزافزون از چوب در ساختمانهای بزرگ و بلند را امکانپذیر میسازد.
این مرکز بهعنوان نمونهای مهم از مهارت روزافزون در بریتانیا کلمبیا در ساختوسازها است. ساخت این پروژه پیشزمینه ساختوساز در آمریکای شمالی برای اثبات ایمنی و اعتبار تکنیکهای ساخت ساختمانهای چوبی را فراهم کرده است. بتن صرفاً برای طبقات زیرزمینی و کف اتاقها مورداستفاده قرار گرفته است. برای این طرح از گونههای چوبی موجود در سطح استان، ازجمله: داگلاس صنوبر، سرو قرمز غربی و کاج استفاده کردهاند.
T3 MINNEAPOLIS توسط مایکل گرین معماری و گروه DLR، مینیاپولیس، ایالات متحده
T3 توسط Michael Green Architecture وDLR Group ساختهشده است. T3 مخفف «الوار، فناوری و ترانزیت» است. یکی از 3 آسمان خراش چوبی در جهان که دارای گواهی طلای LEED است. این آسمان خراش در سال ۲۰۱۶ به بزرگترین برج چوبی در ایالاتمتحده تبدیل شد. T3هفتطبقه دارد و بنای آن ۲۲۰ مترمربع است. در ساخت آن بهطور کامل از چوب استفاده شده تا یک فضای اداری جذاب ایجاد کنند.
این ساختمان از همتایان فلزی و بتونی خود کاملاً متمایز است. با استفاده از مواد طبیعی، معماران به دنبال ایجاد فضایی داخلی بودند که افراد واقعاً از کار لذت ببرند. علیرغم نمای بیرونی ساختمان، T3 بنای سادهای است. روکش آن در برابر فرسایش هوا مقاوم است. از پانلهای چوب صنوبر، کاج و یکتخته کف بتونی برای شکل دادن به ساختار استفاده کردهاند.
نکته قابلتوجه این است که معماران به دلیل مقرونبهصرفه بودن این ساختمان در مقایسه با سایر سیستمهای ساختمانی چوبی، تصمیم به ساخت این سازه گرفتند. T3 در کمتر از ۱۰ هفته با سرعتی بیش از ساختمانهای فولادی و بتونی معمولی ساخته شد. نسبت به سازههای فلزی یا بتونی قابلمقایسه سبکتر است. ساخت آن، باعث کاهش عمق و وسعت خاکبرداری و پایهها میشود.
تیم پشت ساخت T3 همچنین مراقب بودند تا محیطزیست و کارایی را در انتخاب مواد و منابع پروژه انجام دهند. بخش عمده چوب این پروژه را از درختان منطقه شمال غربی اقیانوس آرام برداشتهاند. تمام چوبهای مورداستفاده در این پروژه طبق دستورالعملهای طرح جنگلداری پایدار گواهیشده است.
پارس آرای کوهستان مرجع تخصصی چوب ترموود
رشد انبوه استفاده از چوب در صنعت ساختمان هنوز در مراحل ابتدایی خود است. برای دستیابی به جایگاه مناسب خود در مقایسه با طراحی، ساخت و بهینهسازی هزینه که طی دههها برای بتن و فولاد تحولیافته است، زمان نیاز دارد. برای رشد صنعت، باید معماران، توسعهدهندگان و سازندگان از آن استفاده کنند.