نمای چوب؛ اوج زیبایی در ظاهر ساختمان شما
استفاده از چوب در نما یکی از بهترین و جذابترین روشهای نماسازی در ساختمان است. نمای چوب به ظاهر ساختمان جلوهای زیبا و مدرن میدهد. طی سالهای اخیر استفاده از نماهای چوبی در ایران بسیار رایج شده است و معماران زیادی از این نوع نما در ساختمانهای مدرن خود استفاده میکنند. استفاده از چوب در نمای ساختمان باعث میشود که ظاهر ساختمان شما با دیگر ساختمانها با نمای سنگی متفاوت باشد و نگاه هر رهگذری را به خود جلب کند. در این مطلب با این نوع از نما در ساختمان و مزایا و روشهای اجرای آن، آشنا میشویم.
آشنایی با نمای چوب ساختمانسازی
طی سالهای اخیر با حضور مصالحی مانند ترمووود، استفاده از چوب در نمای ساختمان بسیار رایج شده است؛ چرا که چوب ترمو در برابر شرایط محیطی مانند باران، برف و نور خورشید بسیار مقاوم بوده و عمر بالایی دارد. استفاده از نمای چوب در ساختمانهایی که معماری مدرنی دارند بسیار مناسب است و به تناسب معماری آنها در بخشهای مختلف ساختمان کمک میکند.
از نمای چوبی در قسمتهای دیگر ساختمان مانند حیاط و باغچهها نیز استفاده میشود. باتوجه به نصب سریع و آسان این نوع از نما، استفاده از آن در بسیاری از پروژههای ساختمانی جای خود را به نماهای سنگی داده است. همچنین تفاوت این نما با دیگر انواع نما مانند رومی باعث شده است که افراد به ساختمانهایی که از نمای چوبی در آنها استفاده شده است، تمایل بیشتری داشته باشند.
مزایای استفاده از چوب در نمای ساختمان
استفاده از چوب ترمو در نمای ساختمان علاوهبر زیبایی، دارای مزایای دیگری مانند نصب سریع و آسان، عدم نیاز به اسلوپ، عدم نیاز به شاسیکشی و دوام بالاتر است. همچنین نمای چوب در برابر شرایط آبوهوایی مختلف نسبت به نماهای سنگی مقاومت بیشتری دارد. برخی از مزایای استفاده از نمای چوب در ساختمان عبارتند از:
- نصب آسان و سریع
- قابلیت تعویض آسان هر قطعه چوب به کار رفته در نما
- سبک بودن نمای چوب
- زیبایی بسیار زیاد
- سازگار با محیط زیست
- مقاوم در برابر شرایط جوی مختلف
- تنوع بسیار بالا در رنگ و طرح
- امکان طراحی مدلهای مختلف نما
- داشتن نمایی متفاوت با دیگر ساختمانها
- عایق مناسب حرارت و صوت
- انعطافپذیری بالا در صورت انبساط و انقباض
- امکان تعویض و جایگزینی با طرحهای جدید چوب پس از چند سال
انواع چوب مورد استفاده در نمای ساختمان
در نمای چوبی از چوبهای مختلفی میتوان استفاده کرد. انتخاب نوع چوب مورد استفاده در نما به میزان بودجه، نوع کاربری ساختمان و شرایط آبوهوایی منطقه جغرافیایی بستگی دارد. در بیشتر نماهای چوبی از ترمووود استفاده میشود؛ چرا که به نسبت دیگر چوبها مقاومت بیشتری داشته و رایجتر است. در ادامه انواع چوب مورد استفاده در نمای چوبی را بررسی میکنیم.
چوبهای نرم یا Softwood
یکی از رایجترین انواع چوب مورد استفاده در نمای ساختمان،چوب نرم یا Softwood است. این نوع از چوب نما، از چوب درختانی با برگهای سوزنی درست میشود. باتوجه به این که رشد درختان سوزنی مانند کاج و صنوبر بسیار زیاد است؛ چوب این درختان قیمت نسبتا پایینی دارد و استفاده از آنها در نمای چوبی به صرفه است. چوب این درختان طی فرایند اصلاح حرارتی تحت دمای زیاد قرار گرفته و رطوبت خود را از دست میدهد. این فرایند مقاومت چوب را در برابر رطوبت و پوسیدگی افزایش میدهد. همچنین طی این فرایند چوب در برابر کپکها و قارچها نیز مقاوم میشود.
چوبهای سخت یا Hardwood
در نمای چوب از چوبهای سخت یا هاردوود نیز استفاده میشود. این نوع از چوب مقاومت بیشتری نسبت به چوبهای نرم داشته و قیمت بالاتری نیز دارد. از چوبهای سخت در نمای ساختمانهای کوچک استفاده میشود؛ چرا که استفاده از آن در نمای ساختمانهای بزرگ صرفه اقتصادی ندارد. چوب سخت از درختان پهنبرگ مانند راش یا گردو ساخته میشود و به همین علت مقاومت و دوام آن بالاتر است. به همین علت استفاده از این چوب در نمای ساختمان رایجتر است. چوب سخت نیز تحت فرایند اصلاح حرارتی به ترمووود تبدیل میشود.
نمای چوب با IPE
چوب IPE یکی از جدیدترین و مقاومترین انواع چوب نمای ساختمان میّباشد که در سالهای اخیر توسط برخی شرکتها وارد ایران شده است. چوب IPE نیازی به فرایند اصلاح حرارتی نداشته و به طور طبیعی رطوبت پایینی دارد. از چوب IPE به صورت خام در نماهای چوبی استفاده میشود. این نوع از چوب قیمت بالاتری نسبت به دیگر چوبهای نما دارد اما تراکم و چگالی بافت آن بالا است و به همین علت بسیاری از ساختمانسازان برای دوام بهتر نمای ساختمان خود از چوب IPE استفاده میکنند.
نمای چوب با HPL
یکی دیگر از انواع چوب مورد استفاده در نمای چوب ساختمانها، چوب HPL است. این نوع از مصالح به طور کامل از چوب تشکیل نشده و فقط لایه بیرونی آن از چوب است. مصالح HPL قیمت پایینتری نسبت به چوبهای ترمو دارد و برخی از سازندگان برای کاهش هزینهها از این نوع متریال در ساخت نمای چوبی ساختمان خود استفاده میکنند.
بهترین شیوههای اجرای نمای چوب
نمای چوب را میتوان به روشهای مختلفی مانند پیچکردن، فاق و زبانه و نصب با کلیپس اجرا کرد اما بهترین روش نصب چوب در نمای ساختمان، نصب با کلیپس است؛ چرا که در این روش هیچ اثری از پیچ یا اتصالات دیگر در ظاهر نما نیست. این روش هزینه بیشتری دارد اما نتیجه نهایی بسیار زیبا و تمیز خواهد بود.
نکات مهم در اجرای نمای چوب
از آنجایی که اجرا و نصب نمای چوب هزینه بالایی دارد، باید در هنگام نصب آن نکات مهمی مانند زیرسازی مناسب را در نظر گرفت. اگر در هنگام اجرای نمای چوب زیرسازی مناسب برای نصب چوبها رعایت نشود، بعد از مدتی ممکن است چوبها از محل نصب خود جدا شوند. باتوجه به این که عموما در نمای چوبی چوبها را به پروفیلهای فولادی نصب شده برروی نما متصل میکنند، باید زیرسازی مناسبی در سازه برای این پروفیلها در نظر گرفت تا بتوانند وزن نمای چوبی را تحمل کنند.
بهترین ترمووود نما در مجموعه پارس آرای کوهستان
چوب مورد استفاده در نماهای چوبی عموما وارداتی است و باید آن را از مجموعهای تهیه کرد که سابقه خوبی در زمینه واردات انواع چوب ترمو داشته باشد. مجموعه پارس آرای کوهستان یکی از واردکنندگان اصلی این نوع چوب به داخل کشور است. همچنین این مجموعه اولین واردکننده چوبهای IPE در ایران است. مجموعه پارس آرای کوهستان با بیش از 17 سال سابقه، یکی از قدیمیترین شرکتها در زمینه فروش، نصب و اجرای انواع نمای چوبی در ایران بهشمار میآید.